Onze diensten

Trillingsadvies

Trillingsadvies van belang voor een gezonde werkplek

Staan uw medewerkers bloot aan trillingen tijdens het werk? Zijn deze trillingen schadelijk voor hun gezondheid?

Medewerkers kunnen tijdens het beoefenen van hun werkzaamheden blootstaan aan lichaams- en/of handarmtrillingen. Als werkgever bent u verantwoordelijk om schade als gevolg van te hoge blootstellingen aan trillingen te voorkomen.

Lichaamstrillingen

Heftruckchauffeurs, of chauffeurs van bijvoorbeeld een shovel, grondverzetmachines, bobcat of vrachtwagen staan bloot aan lichaamstrillingen. Hierbij spelen vaak de ondergrond (oneffenwegdek, stelconplaten), de banden, de kwaliteit en instellingen van de stoel, het rijgedrag en de duur van de activiteit een rol. Hoge trillingsbelasting kan ernstige rugklachten, met verminderde belastbaarheid en inzetbaarheid, tot gevolg hebben. Een behoorlijke kostenpost! 

Hard-armtrillingen

Er zijn verschillende beroepen waarbij gebruik wordt gemaakt van zwaar pneumatisch/trillend (hand)gereedschap. Er is dan snel sprake van hoge blootstelling aan hand-armtrillingen. Denk hierbij aan beroepen die veel gebruik maken van gereedschap zoals sloophamers, kettingzagen en bosmaaiers. Bij lange blootstelling aan te hoge hand-armtrillingen ontstaat klachten als gevolg van schade aan zenuwen en bloedvaten. Denk hierbij aan tintelingen en witte vingers. Dit leidt op den duur tot bijvoorbeeld verlies van fijne motoriek, krachtsverlies, en reumatische verschijnselen.

Wetgeving

Met ingang van juli 2005 is het arbobesluit aangevuld met aanwijzingen omtrent blootstelling aan mechanische trillingen. Indien er kans bestaat op blootstelling aan trillingen dan is het van belang dit mee te nemen tijdens de RI&E. 

Wat bieden wij?

NB Arbo Advies helpt u graag om de aard, de mate en de duur van de blootstelling in kaart te brengen (volgens ISO 2631-1) en deze te toetsen aan de geldende actie- en grenswaarden. We helpen u mee om een Plan van Aanpak op te stellen met maatregelen ter vermindering van de trillingsbelasting. Daarnaast zijn we u graag van dienst met het voorlichten en trainen van medewerkers en leidinggevenden/management.

Nicol Pross-Blokhuis

Arbeidshygiënist RAH / Hoger Veiligheidskundige RHVK

06 304 06 562

Onze referenties

Kies ook voor NB Arbo Advies

Bedrijven of instellingen die ook voor ons hebben gekozen